Beleidsplan Protestantse gemeente Anjum Beleidsplan Protestantse gemeente Anjum


PROTESTANTSE GEMEENTE ANJUM



Beleidsplan op hoofdpunten (najaar 2024)


Inleiding

De Protestantse Gemeente Anjum is geografisch gesitueerd in Noardeast-Fryslân in en rondom het dorp Eanjum. De dorpsnaam Eanjum is van recente datum. Om de band met de kerkhistorische situatie te continueren, heeft de kerkenraad van de protestantse gemeente ervoor gekozen om de oorspronkelijke naam Anjum aan te houden. De situatie aan de periferie van Nederland zou de indruk kunnen wekken dat Eanjum altijd een onbelangrijke plaats is geweest en dat de kerk in Eanjum nooit een grote rol heeft gespeeld. Deze indruk wordt echter direct al gelogenstraft o.a. door de monumentale Michaëlkerk uit de 12e eeuw. En ook in de daaropvolgende eeuwen blijken de inwoners van Eanjum met hun sociale en kerkelijke presentie een niet te onderschatten invloed te hebben gehad op de omgeving.
Dit beleidsplan richt zich echter niet op het verleden, maar op het heden en de toekomst van de kerkelijke situatie. 
Een belangrijk speerpunt bij de overwegingen die hebben geleid tot het samenstellen van dit plan, is de wens van het versterken van de huidige situatie en positie op het kerkelijk erf. Van daaruit worden mogelijkheden onderzocht tot samenwerken via het Kerkelijk Samenwerkingsverband Noardeast-Fryslân. Om zo met andere gemeenten in dit samenwerkingsverband te komen tot de realisatie van de wensen die er leven op het grondvlak van de christelijke gemeente. Voorbeelden hiervan zijn de gezamenlijke activiteiten voor de jeugd, de regionale gespreksgroep en het samen organiseren van de landelijke christelijke voorstelling “”In Gods Naam”in de regio.

De grondslag

De gemeente functioneert op de grondslag van de zogenaamde Romeinse artikelen van de Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland. In de praktijk zal het hierbij voor de meeste gemeenteleden vooral gaan om Artikel I.2: Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het
Woord te horen en te verkondigen.

Het bestuur

Het bestuur van de Protestantse Gemeente Anjum wordt gevormd door de kerkenraad.
De kerkenraad is samengesteld uit predikant, diakenen en ouderlingen. De laatstgenoemde groepering bestaat uit pastorale ouderlingen, jeugdouderlingen en ouderlingkerkrentmeesters.
Het dagelijks bestuur wordt gevormd door het moderamen. In het moderamen hebben naast voorzitter en scriba ook zitting de voorzitter van de diakonie en de predikant.
In de vormgeving van de kerkelijke activiteiten laat de kerkenraad zich bijstaan door een aantal commissies.

De eredienst

In de zondagse eredienst klopt het hart van de gemeente. Hier wordt de Here God geprezen en Zijn genade in Jezus Christus verkondigd. Vanuit dit centrale gebeuren wordt aan de activiteiten in kerk en wereld handen en voeten gegeven.
Bij de organisatie van de erediensten wordt de gangbare structuur van het kerkelijk jaar gevolgd.
Daarbij blijken de theologische overtuigingen van de gemeenteleden behoorlijk divers te zijn.
In de zondagse eredienst echter wordt i.h.a. prijs gesteld op een behoudende verkondiging en een liturgie die redelijk traditioneel is. E.e.a. is duidelijk gegrond in de geschiedenis van de gemeente en de leeftijd van de regelmatige bezoekers van de eredienst. Het zijn vooral de vijftigplussers die in dit opzicht een grote rol spelen.
Aan de andere kant worden moderne technische ontwikkelingen niet geschuwd. En er is zeker ook oog en oor voor hen die met inzet van moderne apparatuur op zoek zijn naar een andere “beleving”.
Van de beide plaatsen van samenkomst die de gemeente gebruikt, is de kerkzaal in de Multi Functionele Accommodatie daarvoor beter geschikt dan het oude middeleeuwse kerkgebouw.
Wensen t.a.v. de eredienst i.v.m. het trekken van (meer) jongere gemeenteleden hebben vooral betrekking op het verleggen van de focus van klassiek (met de nadruk op prediking en gemeentezang met orgelbegeleiding) naar modern (met de nadruk op lofprijs o.l.v. een muziekband of m.b.v. YouTube rondom het luisteren naar een korte vlotte toespraak).
Tegelijk moet ook worden opgemerkt dat bij diensten waaraan eigen gemeenteleden meewerken of waarbij  dorpseigen zaken aan de orde komen,  door alle generaties een verbindende blijdschap wordt ervaren. En daarbij speelt de vorm van de eredienst dan ineens een veel kleinere rol. Ook met dat gegeven zal de komende jaren gewerkt gaan worden.

Pastoraat

Evenals in vele andere christelijke gemeenten is het ook in Eanjum de laatste jaren steeds lastiger geworden om (geschikte) ambtsdragers te vinden. Met name bij het zoeken naar (wijk-) ouderlingen blijken veel gemeenteleden geen verantwoordelijkheid meer te willen dragen.
Het rechtstreekse gevolg hiervan is dat na de laatste kerkenraadsverkiezingen de pastorale indeling van de gemeente anders gestructureerd is geworden.
Het aantal wijken is verminderd, maar er zijn  daardoor wel meer bezoekadressen per wijk gekomen. Om de wijkouderlingen niet te veel te belasten, heeft elke wijk nu een bezoekteam gekregen.
De wijkouderling is coördinator, aanspreekpunt en begeleider van dit bezoekteam.
De wijkbezoekers verrichten de reguliere bezoeken. In moeilijke situaties springt de wijkouderling bij. En zo nodig schakelt hij of zij de predikant in. Daarbij zal in dit opzicht meer en meer gekoerst gaan worden op vraaggestuurd pastoraat.
De bedoeling is om dit nieuwe systeem de komende jaren meer body te geven. Met daarbij de wens dat het bezoekwerk weer meer mag functioneren als cement in de gemeente. Vanuit dit verlangen zal eveneens gewerkt worden aan de realisering van groothuisbezoeken.

Vorming en toerusting

In de coronatijd heeft er een grote kaalslag plaatsgehad op het gebied van vorming en toerusting.
Langzaam maar zeker worden door gemeenteleden zelf op dit gebied weer activiteiten opgepakt. Zo is er weer een Bijbelgespreksgroep die dit jaar haar derde seizoen “draait”. En waarbij gestaag meer gemeenteleden zich aansluiten.
Ook wil men graag weer thematische filmavonden en spirituele wandelingen gaan organiseren.
Zoals eerder vermeld functioneert inmiddels ook weer een regiogespreksgroep in samenwerking met andere gemeenten uit de werkgemeenschap.
Belijdeniscatechese wordt gegeven als daar vraag naar is.
Catechisatie voor jongeren is al jaren een non-issue. De digitale samenleving heeft op dat punt in de kerkelijke gemeente haar duizenden verslagen. Deels wordt dit gecompenseerd door bij het jeugdwerk extra aandacht te geven aan een stukje geloofsopbouw.

Jeugdwerk

Het jeugdwerk wordt momenteel geleid en vorm gegeven door twee jeugdouderlingen. (Eén jeugdouderlingschap wordt door een echtpaar uitgevoerd). Samen met vrijwilligers proberen zij om kinderen en jongeren te blijven betrekken bij de kerk.
Naast het organiseren van (zo nodig) kinderoppas en kindernevendienst op de zondagmorgen wordt er gedurende het winterseizoen elke maand een avond georganiseerd voor de jeugd van twaalf tot veertien jaar in het eigen dorp. En één keer per jaar is er voor de jeugd van twaalf tot zestien jaar een activiteit met andere gemeenten uit de werkgemeenschap.
In samenwerking met de diaconie wordt door de jeugd, voorafgaand aan de Bidstond voor Gewas en Arbeid, huis aan huis gevraagd om producten voor de Voedselbank.
Rond de hoogfeesten Kerst en Pasen zijn er voor de kinderen tot en met twaalf jaar een aantal projecten.
Daarnaast gaan de Kerk-School-Gezinsdiensten weer opgepakt worden. Met de wens dat deze diensten uiteindelijk weer tweemaal per jaar gestalte kunnen krijgen.
Voor de bestendiging en versterking van al deze activiteiten, en om ook de jeugd van zestien tot twintig jaar bij de gemeente te blijven betrekken, hoopt de jeugdraad meer vrijwilligers te kunnen vinden.

Diaconie

Vanuit het verlangen om aan de Here God dienstbaar te zijn in Kerk en Samenleving, zoekt de diaconie, naast haar reguliere taken in en om de eredienst, naar wegen om hulp te bieden aan hen die dat nodig hebben.
Via de daartoe geëigende wegen als bv. Kerk in Actie voor schrijnende situaties veraf. Maar ook in de eigen omgeving wordt zo nodig (en indien gewenst) hulp geboden aan mensen in nood. Daarnaast worden in de eigen gemeente diverse activiteiten georganiseerd.
Hierbij valt o.a. te denken aan de wekelijkse bloemengroet (die ook bezorgd wordt bij dorpsgenoten die geen deel uitmaken van de gemeente), de kerstmaaltijd voor senioren uit gemeente en dorp,  de Actie Schoenendoos, een jaarlijkse bingo en een jaarlijkse kledingactie.
En in samenwerking met de jeugdclubs de inzameling voorafgaand aan de Bidstond t.b.v. de Voedselbank.
In de komende jaren wil de diaconie graag de plaatselijke basisschool meer gaan betrekken bij acties t.b.v. goede doelen.
En er zal getracht worden om samen met wijkouderlingen en bezoekteams meer oog en oor te krijgen voor financiële en sociale nood in de eigen omgeving.
Naast het aanbieden van hulp van zowel stoffelijke als informatieve aard zal daarbij zo nodig ook worden doorverwezen naar hiervoor passende maatschappelijke instanties. 

Kerkrentmeesters

De kerkrentmeesters werken met een eigen acht-jaren-begroting en bijbehorend actieplan om te komen tot een gezond beheer van de financiële en materiële zaken in de gemeente.
Van hun plannen en ideeën dienaangaande hebben zij, ook in de coronatijd, aan de kerkenraad regelmatig verslag uitgebracht. En op gemeenteavonden tevens met de mogelijkheid voor gemeenteleden om te komen met reacties en suggesties.
Op dit moment is de financiële situatie van de gemeente redelijk gezond en kan het kerkelijk werk goed gefaciliteerd worden.
Omdat ook in de Protestantse Gemeente Anjum sprake is van krimp, als het gaat om het aantal gemeenteleden wat financieel bijdraagt, doemen er “aan de horizon” wel een aantal uitdagingen op.
Op de middellange termijn zal dit waarschijnlijk leiden tot het nemen van beslissingen aangaande het wel of niet aanhouden van gebouwen, de bezetting van de predikantsplaats en de samenwerking met andere gemeenten.

Commissie bijzondere diensten

De commissie bijzondere diensten zet zich in om jaarlijks een vijftal laagdrempelige erediensten te organiseren voor alle mensen in het dorp.
De commissieleden zouden graag zien dat ook andere gemeenteleden komen met input voor deze diensten. En dat zij als commissieleden ook andere activiteiten kunnen organiseren die een breder publiek aanspreken dan de gangbare kerkbezoekers. 

Zendings- en evangelisatiecommissie

De commissie is actief betrokken bij het financieel ondersteunen van landelijke en internationale doelen op het gebied van zending en ontwikkelingssamenwerking.
Om ook de gemeente meer te betrekken bij zending en evangelisatie organiseert de commissie speciale kerkdiensten. En via het regiokerkblad worden daartoe informatieve  artikelen gepubliceerd. De gemeente wordt zo op de hoogte gebracht en gehouden van zendingsdoelen en contacten met mensen op het zendingsveld.
Naast het meedoen aan de acties van de landelijke kerk en het ondersteunen van zendelingen in Albanië en Zambia wil de commissie ook meer gaan doen aan het ondersteunen van lokale zendings- en evangelisatieprojecten. Om dit te realiseren wordt actief gezocht naar samenwerking met andere gemeenten uit de werkgemeenschap. 
Ook is er het verlangen om via pakkende presentaties in kerkdiensten de aanwezige jeugd te werven voor inzet op dit gebied.  Om zo meer handen en voeten te geven aan de blijde boodschap van Gods genade in de Here Jezus.
terug